Hoe kan je een paard afkoelen met een bandage?

Bandages paard

Paarden zweten door hun vacht om zich af te koelen. Als de vacht wordt doorgesneden, kunnen ze niet efficiënt koelen en kunnen ze snel oververhit raken. Dit zweten wordt epifrenisch zweten genoemd en komt voor bij paarden, maar ook bij andere warmbloedige dieren, zoals honden, katten, varkens en runderen. Paarden zweten door het haar rond hun hoeven en de basis van hun staart (de stuit genoemd). Bij warm weer zweten ze heviger dan wanneer het koeler zou zijn. Het zweet verdampt van dit vochtige warme huidoppervlak en keert terug naar hun lichaam via kleine klieren aan de binnenkant van hun benen (apodemen genoemd). Deze klieren produceren ook een olieachtige substantie, Splanchnotrophytes genaamd, die de haarfollikels smeert zodat het zweet ze bij elke stap gemakkelijker kan verlaten. Het verdampingsproces neemt toe met de temperatuur. Paarden zweten minder bij kouder weer omdat zich op vochtige huidoppervlakken ijskristallen vormen die het moeilijker maken om vocht efficiënt te verdampen. Als de vacht van een paard vochtig is met ijskristallen verdampt het ook niet goed; dit staat bekend als bevroren haar syndroom of bevroren haar icthosis (FHS). Het komt vaak voor bij nat lenteweer, maar kan ook optreden tijdens vriesdagen in de winter als het ook lange tijd niet geregend heeft.

Hoe koel je een paard met een bandage?

Hoewel je een bandage kunt gebruiken om een paard af te koelen, is het niet aan te raden en het werkt misschien helemaal niet zo goed. Laten we eens kijken naar een aantal redenen waarom je deze methode zou willen proberen:

  • Je hebt per ongeluk in de vacht van je paard gesneden. Dit kan gebeuren wanneer je de vacht van je paard probeert schoon te maken voordat het droog is, of terwijl het nat is. Hoewel het niet aan te raden is, kun je proberen een paard met een verband te koelen door het er een paar dagen op te laten zitten.

  • Je paard is ziek en kan het te warm hebben. Sommige soorten bacteriële, schimmel- en virale infecties kunnen ervoor zorgen dat het paard het te warm krijgt en overmatig gaat zweten. Hoewel dit zelden voorkomt, is het ook niet aan te raden om een paard te koelen met een bandage.

Wat is de beste manier om een paard met een bandage te koelen?

  • Na het knippen van de vacht van je paard, moet je ervoor zorgen dat het volledig droog is, vooral de binnenkant van de benen, waar de bandage zal worden geplaatst. Droge lucht zal circuleren rond de bandage, waardoor de hoef en been oppervlakken koeler blijven. Om te voorkomen dat vocht zich ophoopt onder de bandage, is het het beste om de stal van je paard zo droog mogelijk te houden terwijl de vacht nog vochtig is.

  • Verwissel de bandage of vervang deze elke dag of twee dagen om de huid koel te houden en te voorkomen dat de bandage je paard irriteert.

droog de vacht van je paard na een natte periode

Als het veel geregend heeft, moet je de vacht van je paard goed drogen nadat het nat is geweest. Dit kun je doen door het paard ongeveer een uur in de schaduw te laten lopen of draven, of door een föhn te gebruiken. Je kunt ook proberen je paard te bedekken met een deken of laken om het water uit zijn vacht te absorberen.

Conclusie

In dit artikel hebben we je laten zien hoe je een paard kunt koelen met een bandages voor een paard. We hebben ook uitgelegd hoe je de vacht van je paard kunt drogen na een natte periode en hoe je het bandage om de hoef en het been elke dag of twee dagen kunt vervangen. We hopen dat dit artikel nuttig voor je is geweest. Als u nog vragen heeft, neem dan contact met ons op. We horen graag van u!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.